Tapijt biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere vloerbedekking. Het dempt de loopbeweging, waardoor u minder snel last krijgt van spieren, gewrichten en uw evenwicht. Daarnaast is tapijt niet glad en daardoor veiliger dan veel ander vloerbedekkingen. Het materiaal helpt energie te besparen en heeft een geluiddempende werking. Tapijt is er in allerlei soorten en maten. Voor ieder wat wils… Bij het maken van een juiste keuze is kleur, materiaal en structuur belangrijk. Bij het maken van uw keuze kan ik u adviseren.

Tapijtmaterialen
Het meeste tapijt wordt gemaakt van kunststof zoals polyamide, polyacryl, polyester en polypropyleen.

Tapijt van polyamide garens zijn het meest duurzaam, veerkrachtig en kunnen in elke kleur geverfd of bedrukt worden. Dit type tapijt is ook extra behandeld om het vuil werend te krijgen en antistatisch te maken.

Een ander tapijtmateriaal is polypropyleen. Dit is een iets minder populair materiaal doordat het wat harder aanvoelt. Dit type tapijt is wel het meest ‘vlekbestendig’ omdat de kleur al tijdens het productieproces wordt aangemaakt.

Polyester tot slot is de zachtste en zeker ook sterk, maar niet zo veerkrachtig. Polyester garen lijkt vooral in "look en feel" heel erg op wol. Modern polyester zorgt daarnaast voor een meer natuurlijke zachtheid.

Ondertapijt
Een betonnen vloer bevat vocht en in een houten vloer zit beweging. Beide eigenschappen zijn niet bevorderlijk voor de levensduur van uw tapijt. Voor een lange levensduur en comfort wordt er ‘ondertapijt’ gebruikt. Vilten ondertapijt is gemaakt van gerecycled materiaal maar er zijn ook rubberen of extra isolerende ondervloeren Een (goed) ondertapijt is de beste ondervloer waarop kamerbreed een textiele vloerbedekking geïnstalleerd kan worden. Ondertapijt wordt veelal toegepast voor gebruik in bijvoorbeeld woonkamers, slaapkamers en op trappen. Primair heeft ondertapijt een egaliserende functie om eventuele oneffenheden van de ondergrond op te vangen